Точно изложение на православната вера

Сподели :

Книгата претставува резиме на учењата и догматските писанија на раните црковни отци. Поконкретно кападокиските отци (свети Василиј, свети Григориј Назијанзиски и свети Григориј Ниски) од IV век. Се одликува со аристотелски јазик и ја покажува оригиналноста преку изборот на текстови и прибелешки на Јован под влијание на антиохиската аналитичка теологија. Ова дело, кога било преведено на ориенталните јазици и на латинскиот, станало ценет извор и за источните и за западните мислители, и понудило логички и теолошки концепти. Дополнително, св. Јовановиот систематски стил послужил како образец за последователните теолошки синтези составени од средновековните схоластичари. „Изложението“ навлегува во шпекулации за природата и постоењето на Бог и предизвикува дебата меѓу подоцнежните теолози. Оваа книга е првото дело на систематската теологија во источното православно христијанство и важно влијание врз подоцнежните схоластички дела.

Точно изложение на православната вера / Свети Јован Дамаскин

превод од хеленски Васко Цветковски

Издавач :

Оригинален Наслов : Ἔκδοσις Ἀκριβὴς τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως, // Ékdosis akribès tēs Orthodóxou Písteōs

ISBN : 978-608-205-405-6

Година :

Страници : 200

Формат : А5; 21 cm

Корица : тврда

Јазик :

Едиција :

650,00 ден

Подарете книга и израдувајте ги своите најблиски

650,00 ден

Аџилак Аџилак Во кошничка
Акција
6% off
Ново

Аџилак

Original price was: 350,00 ден.330,00 денCurrent price is: 330,00 ден.
Европа и други песни Европа и други песни Во кошничка
Акција
6% off
Ново

Европа и други песни

Original price was: 350,00 ден.330,00 денCurrent price is: 330,00 ден.
Бог на ба(к)терии Бог на ба(к)терии Во кошничка
Акција
6% off
Ново

Бог на ба(к)терии

Original price was: 350,00 ден.330,00 денCurrent price is: 330,00 ден.
Кошничка0
Нема продукти
Продолжи пазарење
0

Најавете се со вашата корисничка сметка