Ноќта се мие од светлина

Сподели :

Малубројни се авторите кои истовремено се и критичари и писатели, а таквите имаат божествен дар, оти пишуваат свои книги и темелно читаат туѓи. Давор Шалат веќе со децении е незаобиколно име во поетската критика, бидејќи и самиот е почитуван поет, па длабоко ја чувствува и прецизно ја секцира поезијата на своите колеги, и според светогледот и според стилот, создавајќи вистински поетски гоблени во критиката. Давор Шалат, автор на седум книги со есеи и критики, овенчан со многу признанија, е првиот добитник на новооснованата награда „Бранко Миљковиќ“ за збирката „Ѕвезди, дамнешни лица на спасените“. Оваа одлична стихозбирка не е книга со нечитливи вмрежени симболи и значења, како што пишуваат оние автори кои се најдобри читатели на самите себе. Оваа книга е напишана и за други, бидејќи поетот успеал преку алхемија на зборовите да ги поврзе поетската мистерија и читливоста. Пијалакот е пријатен, сладок кога се пишува за светлината, а горчлив кога се пишува за мракот. Но и таквиот коктел е сварлив – малку светлина, малку темнина… сето тоа повторно е разновиден спектар на нашиот достоен свет. Поезијата на Шалат има речиси библиска структура – ​​започнува со творечката светлина на светот, а завршува со апокалиптичка визија, како во откровението на Јован. Но, дури и кога ја толкуваме светлината библиски, онтолошки или секојдневно, таа сепак се покажува како неуништлива сила на опстанокот, дури и кога ќе доживее затемнување – темните облаци поминуваат и на хоризонтот повторно го гледаме денот. Дали апокалипсата е минлива? Според песните на Шалат, се чини дека е така, и дека светлинската ренесанса сепак ќе го победи овој мрачен век!

Лада Жиго

превод од хрватски: Весна Ацевска

Автор :

Издавач :

Оригинален Наслов : Ноќта се мие од светлина / Давор Шалат : (избрани песни) превод од хрватски Весна Ацевска

ISBN : 978-608-205-535-0

Година :

Страници : 88

Формат : А5; 21 cm

Корица : мека

Јазик :

Едиција :

350,00 ден

Подарете книга и израдувајте ги своите најблиски

350,00 ден

Аџилак Аџилак Во кошничка
Акција
6% off
Ново

Аџилак

Original price was: 350,00 ден.330,00 денCurrent price is: 330,00 ден.
Европа и други песни Европа и други песни Во кошничка
Акција
6% off
Ново

Европа и други песни

Original price was: 350,00 ден.330,00 денCurrent price is: 330,00 ден.
Бог на ба(к)терии Бог на ба(к)терии Во кошничка
Акција
6% off
Ново

Бог на ба(к)терии

Original price was: 350,00 ден.330,00 денCurrent price is: 330,00 ден.
Кошничка0
Нема продукти
Продолжи пазарење
0

Најавете се со вашата корисничка сметка