Македонија и Грција: битката за дефинирање нова балканска нација

Сподели :

Со распадот на поранешна Југославија и македонската кандидатура за членство во НАТО, стариот конфликт меѓу Грција и Македонија доби дополнително значење за меѓународната заедница. Грција жестоко тврдеше, особено на Запад, дека името Македонија е всушност грчко и дека неговата употреба од оваа нова нација на Балканот ги навестува експанзионистичките амбиции на Македонија. Македонците жестоко го оспорија ова, забележувајќи дека Александар Велики бил Македонец и наведоа многу други фасцинантни и рационални аргументи.

Се смета дека тензиите се намалија со привремениот договор меѓу двете земји, но обидот за атентат на македонскиот претседател Киро Глигоров во октомври 1995 година повторно го засили непријателството во областа. Овде е детално опишана генезата на конфликтот, како и современите настани што наведоа многу набљудувачи да поверуваат дека македонската област е точка на удар за голема војна, поголема од онаа во Босна.

Автор :

Издавач :

Оригинален Наслов : Macedonia and Greece : The Struggle to Define a Nation / John Shea

ISBN : 9989922330

Година :

Страници : 407

Формат : Б5, 24cm

Корица : мека

Јазик :

Едиција :

800,00 ден

Подарете книга и израдувајте ги своите најблиски

800,00 ден

Кошничка0
Нема продукти
Продолжи пазарење
0

Најавете се со вашата корисничка сметка