Чекајќи ги варварите

Сподели :

Уметничката проза на Куци се одликува со редица особености што ја прават предизвиклива и возбудлива, препознатлива како дел од највисоките книжевни појави во светот денес. Неговата проза е
нагласено интелектуална, алузивна, постмодернистички ориентирана, со многубројни и суптилни рефлексии од книжевно, филозофско, историско и општествено потекло. Овие одлики се најуспешно
применети во најзначајниот роман на Куци, „Чекајќи ги варварите“. Уште со насловот ова дело повикува алузија на друг, поранешен книжевен споменик, на познатата песна на Константин Кавафи, и на тој начин влегува во сферата на зрачењето на светското книжевно наследство. Романот на Куци ги презема атмосферата и сугестиите од делото со кое творечки кореспондира и, пропуштајќи ги низ сопствената творечка лабораторија, ги освојува, ги усвојува и ги посвојува, постигнувајќи на тој начин еден вид луцидна каскадност, умножувајќи ги нивоата на можно читање, и со тоа збогатувајќи ја сопствената уметничка вредност. Во романот истовремено се воведуваат импулси и од други значајни дела од светската висока литература: Достоевски, Кафка, некои филозофи… Фасцинацијата од уметноста на рускиот класик најмногу доаѓа до израз во романот „Мајсторот од Петербург“,
додека Кафка е „присутен“ во „Чекајќи ги варварите“.

Издавач :

Оригинален Наслов : Waiting for the barbarians / J. M. Coetzee

ISBN : 9786082051659

Година :

Страници : 170

Формат : А5; 21cm

Корица : мека

Јазик :

Едиција :

500,00 ден

Подарете книга и израдувајте ги своите најблиски

500,00 ден

Кошничка0
Нема продукти
Продолжи пазарење
0

Најавете се со вашата корисничка сметка