Раскази: (избор)

Сподели :

… Најголемиот дел од расказите на Вашингтон Ирвинг, објавени во овој избор, се од „Нотесот со скици на Џофри Крејон“. Тоа се вистински бисери во кои живописниот реализам и историјата се здружуваат со извонредната фантазија и со восхитувачката дескриптивна поезија во сонливата атмосфера на чудесните и натприродни случувања. Свежината на природата што ја опишува Ирвинг и онаа хумористична наивност, впрочем, повеќе уметничка отколку реална, се вонвременски и никогаш нема да застарат. Ирвинг нè восхитува со својот нов и автентичен стил.

 

* * * Две карактеристики се заштитни знаци на раскажувачката поетика на О’Хенри: неочекуваните пресврти на ситуацијата во завршницата и неочекуваните пресврти во природата на главните ликови. Приказната почнува и се одвива во една насока и, токму кога читателот мисли дека може да го предвиди крајот, тој ја свртува во сосема спротивна насока. Таквиот развој на настаните го имаме и во двата негови можеби најпознати раскази, што се означени како антологиски, „Подарокот на светите кралеви“ и „Откупувањето на Црвениот главатар“…

Издавач :

Оригинален Наслов : Selected stories / Washington Irving, O'Henry (Вилијам Сидни Портер)

ISBN : 9786082052519

Година :

Страници : 424

Формат : А5; 21 см

Корица : мека

Јазик :

Едиција :

500,00 ден

Подарете книга и израдувајте ги своите најблиски

500,00 ден

Кошничка0
Нема продукти
Продолжи пазарење
0

Најавете се со вашата корисничка сметка

Почитувани пријатели и читатели, поради нашето отсуство за летните одмори, нарачките што ќе пристигнат од 20 јули до 7 август ќе почнат процесираат и да се испорачуваат со почеток од 8 август 2024.

Благодариме за разбирањето! Пријатни летни одмори, Ваш Макавеј!